VM-medaljer i Himmelfart på Ribe Å

Inden verdensmestrene i kano og kajakmaraton bliver kåret i Jels til september, har medaljerne været på en historisk maratonsejlads op ad Ribe Å til Jels. Ribe VikingeCenters skib, Gisla, satte sammen med lokale kajakroere kursen mod VM i dag, Kr. Himmelfartsdag.

VM-medaljerne til det kommende VM i Kano og Kajak Maraton blev i dag transporteret med vikingeskibet Gisla fra Ribe til Jels. Sammen med lokale kajakroere trak vikingerne i årene for at få roet medaljerne via den gamle vikingevandvej sikkert til Jels, hvor Vejen Kommunes borgmester, Frank Schmidt-Hansen, stod klar for at tage imod.

“Jeg skal nok passe godt på VM-medaljerne, til de skal om halsen på mestrene til september”, forsikrede borgmester, Frank Schmidt-Hansen, og sagde: “Denne overlevering fra vikingeskib til kajak er en meget fin måde, VM i kano og kajakmaraton kobler fortid og nutid sammen på. Og det ligger også godt i tråd med den fortælling, som vi i Vejen Kommune bruger om vikingerne som folkelige og festlige”.

“Dagens lille Kr. Himmelfartshappening viser ganske godt, hvordan vi arbejder med afvikling af store, internationale events. For os handler det om en 360 graders tilgang til VM’et, og herunder naturligvis også hele grundfortællingen om de uovertrufne mestre på vandet – vikingerne. Sammen med Vejen Kommune, Trekantområdet Danmark og Sport Event Denmark er kursen nu sat mod VM”, siger Christian Jacobsen, direktør i Dansk Kano og Kajak Forbund.

I Sport Event Denmark er eventafvikling også at sætte en folkelig, festlig – og i dagens tilfælde – historisk ramme for guld, sølv og bronzemedaljer:

“I Sport Event Denmark arbejder vi sammen med forbund og værtsbyer om kernefortælling og om, hvordan den kan udfoldes. Når vikinger sejler VM-medaljerne langs den historiske vandvej fra Ribe til Jels er det et glimrende eksempel herpå”, siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark, som i mange år har arbejdet tæt sammen med Dansk Kano og Kajak Forbund om afviklingen af store, internationale events.

Kano og kajak maraton er en meget populær løbsform, som er meget udbredt over hele landet. Maratonkaproning foregår på åer, søer og fjorde. Banen er markeret med bøjer ved vendinger. Som noget særligt ved maratondistancen er der indlagt flere overbæringer, hvor roerne løber ca. 80 meter på land med kajakken i hånden, hvorefter de sætter den i vandet og ror videre.

VM i kano og kajakmaraton foregår den 28. august til den 3. september i 2023 på Jels Sø.

VM’et spiller på et stærkt vikingetema. Vikingerne var uovertrufne mestre på vandet, kunne om nogen feste og udforske med en særlig udholdenhed. Den inspiration vil arrangørerne give videre. Verdensmesterskabet i Kano og Kajak 2023 skal vise både internationale udøvere, turister og lokale, at vi i Danmark og Trekantområdet har omgivelserne, evnerne og fællesskabet til at skabe et professionelt, festligt og spændende event ud over det sædvanlige.

Bag VM i kano og kajakmaraton 2023 står et stærkt samarbejde mellem Trekantområdet Danmark, Vejen Kommune, Sportscenter Danmark, Dansk Kano og Kajak Forbund (DKF) og Sport Event Denmark.


Dronefilm: Silas Kraul.

Foto: Sport Event Denmark og Torben Hestehave.
Foto: Sport Event Denmark og Torben Hestehave.

Kilde: VM-medaljer i Himmelfart på Ribe Å